Meerlingzwangerschap: zwangerschapsduur en geboortegewicht


De gemiddelde zwangerschapsduur ligt bij tweelingen rond de 37 weken, bij drielingen rond de 34 weken en bij vierlingen rond de 31 weken. Het gemiddelde geboortegewicht bij meerlingen ligt hierdoor natuurlijk ook lager: tweelingen wegen bij de geboorte gemiddeld 2500 g, drielingen 1800 g en vierlingen 1400 g. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter de kans dat de kinderen na de geboorte neonatale intensive care (NIC) nodig hebben in verband met extreem laag geboortegwicht (<1500 g). Dit geldt voor 8% van de tweelingen, 30% van de drielingen en 55% van de vierlingen.

 

tweelingdrieling

vierling

gemiddelde zwangerschapsduur

37 weken

34 weken

31 weken

gemiddeld geboortgewicht

2500 g

1800 g

1400 g

kans op NIC

8%

30%

55%

Tijdens een meerlingzwangerschap verloopt de groei van de kindjes tot circa 28 weken over het algemeen gelijk aan de groei tijdens een eenlingzwangerschap. In de meeste gevallen loopt die groei pas wat terug na 28 weken zwangerschap. Dit kan te maken hebben met de ruimte in de baarmoeder en de grootte van de placenta’s. Een goed verloop van de zwangerschap tijdens het derde trimester is dus van groot belang. Om die reden wordt geadviseerd om in die periode voldoende rust te nemen om de kans op vroeggeboorte zoveel mogelijk te beperken.

Lars (3000 g) en Stan (3340 g) zijn geboren op 6 oktober 2004 na een zwangerschap van 39.2 weken. Hoewel ze sprekend op elkaar lijken, zijn Lars en Stan met 95% zekerheid een twee-eiige tweeling

Overigens geldt er ook een ‘maximale zwangerschapsduur’ voor meerlingen. De kans op complicaties neemt aan het einde van de zwangerschap namelijk juist weer toe. Bij een tweelingzwangerschap is dit na 38 weken en bij een drielingzwangerschap na 37 weken. Ook vanwege de gezondheid en het welbevinden van de aanstaande moeder is het vaak onwenselijk om de zwangerschap nog langer te laten voortduren. Daarom valt te overwegen om bij tweelingen na 38 weken en bij drielingen na 37 weken de bevalling kunstmatig op gang te brengen. Bij een vierlingzwangerschap wordt er normaal gesproken op tijd een keizersnede ingepland.

Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op TWINspiratie.nl


Geef een reactie