Tweelingen en Borstvoeding: praktische tips 3


Vrijwel alle ouders weten tegenwoordig dat voor een zuigeling borstvoeding de beste keuze is. Toch is het geven van borstvoeding aan een pasgeboren baby niet altijd vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer het gaat om meer dan één baby, zoals het geval is bij een tweeling. Het geven van borstvoeding aan een tweeling is nou eenmaal een stuk ingewikkelder.

Veel tweelingbaby’s worden te vroeg geboren. Soms moeten ze (of één van hen) na de geboorte nog een tijdje in het ziekenhuis blijven, waardoor het lastig kan zijn om de borstvoeding goed op gang te brengen. Ook zijn tweelingbaby’s bij hun geboorte vaak wat kleiner, waardoor ze moeite kunnen hebben om de borst goed te pakken.

Mocht je ervoor kiezen om je baby’s geen borstvoeding te geven, voel je hier dan niet schuldig over. Er kunnen verschillende persoonlijke, lichamelijke of medische redenen zijn waarom je als ouder kiest voor flesvoeding of een combinatie van fles- en borstvoeding. En dat is OK!

Daan en Lars

 

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt aanbevolen om baby’s ten minste de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Maar in de tweelingsituaties is dit zeldzaam: ongeveer 60% van alle tweelingmoeders geeft hun baby’s vanaf de geboorte borstvoeding en slechts 10% van alle tweelingen krijgt na zes maanden nog steeds borstvoeding.

Op gang komen

Het kan een tijdje duren voordat het geven van borstvoeding een succes is, want het geven van borstvoeding is iets dat je moet leren. De meeste moeders zijn gebaat bij ondersteuning in het ziekenhuis of door de kraamhulp. Normaal gesproken duurt het zo’n vier tot zes weken voordat de borstvoeding goed verloopt. De eerste weken kun je het beste ‘op verzoek’ voeden. Maar met meer dan een baby is het verstandig om het anders aan te pakken, zodat je niet de hele dag bezig bent met voeden.

Samen of apart voeden

Als tweelingmoeder kun je je baby’s samen voeden, met gelijktijdig een baby aan elke borst, of apart. In het begin kun je je baby’s het beste om de beurt voeden, totdat de baby’s wat minder kwetsbaar zijn en jij wat meer bedreven bent.

Als je vastbesloten bent om je baby’s borstvoeding te geven, zorg er dan voor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid nog voordat je tweeling geboren wordt.

Tips:

  • Wees goed voorbereid. Ga al tijdens de zwangerschap op zoek naar informatie en maak eventueel een afspraak met de lactatiekundige (gespecialiseerd in het begeleiden van borstvoeding bij moeder en kind) in het ziekenhuis.
  • Maak je wensen met betrekking tot het geven van borstvoeding vooraf kenbaar. Geef voordat je gaat bevallen in het ziekenhuis duidelijk aan dat je borstvoeding wilt geven. Dring aan op cupfeeding (voeden met een kopje) in plaats van flesvoeding voor de momenten dat je de baby’s niet zelf kunt voeden.
  • Vraag om ondersteuning bij het aanleggen. De verpleegkundige of kraamverzorgster kunnen je helpen om de baby’s goed aan te leggen. Ook kun je altijd contact opnemen met de lactatiekundige om advies te vragen. Ze denken graag met je mee.
  • Huur of koop een weegschaal. Door de baby’s vlak voor en direct na de voeding te wegen, weet je precies hoeveel ze gedronken hebben. Vooral de eerste weken is het een goed idee om de groei van de kinderen intensief te volgen.
  • Creëer een rustige omgeving om te voeden. Vooral als de baby’s wat ouder worden, kunnen ze tijdens het voeden worden afgeleid door omgevingsgeluiden, zoals het geluid van de tv of de telefoon. Ook kunnen de baby’s elkaar afleiden, waardoor het soms beter werkt als je ze om de beurt voedt.
  • Wees goed georganiseerd als je gaat voeden. Leg voordat je gaat voeden alles klaar wat je nodig denkt te hebben: een glas water, spuugdoekjes, de telefoon, afstandsbediening van de tv etc.
  • Let goed op je eigen voeding. Drink veel water en eet gezond. Neem de tijd om voldoende en gezond te eten. Wees zeer terughoudend in het gebruik van alcohol. Raadpleeg voordat je medicijnen gaat slikken altijd een arts.
  • Neem de tijd. De baby’s tegelijk voeden is ‘teamwork’. Het duurt vaak een tijdje voordat de moeder en de baby’s goed op elkaar zijn ingespeeld. Na een paar weken lukt het vaak beter om de baby’s tegelijk te voeden.
  • Geef niet te snel op! Ook bij de meest natuurlijke manier van voeden, gaat het niet altijd vanzelf. Doordat je goed op elkaar afgestemd moet raken, kost het voeden bij een tweeling nou eenmaal wat meer tijd. Veel tweelingen krijgen borstvoeding, dus er is een grote kans dat het je gaat lukken.

Heb je nog vragen over borstvoeding bij tweelingen? Neem dan gerust even contact met me op suzanne@twinsvideoblog.nl


Geef een reactie

3 Gedachten over “Tweelingen en Borstvoeding: praktische tips