Strijd bovenaan de trap: wie is er als eerste beneden?


Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn tweelingdochters toen ze een jaar of anderhalf waren regelmatig strijd hadden bovenaan de trap. Hierbij hield ik steevast m’n hart vast… Lois was toen al een stuk groter en sterker (en dominanter!), en dat is nog steeds zo. Gelukkig is het ‘slechts’ 2x mis gegaan, waarbij Lora de trap af stuiterde, helemaal van boven naar beneden!

Lora en Lois vertonen vanaf hun geboorte een groot verschil in lengte en gewicht. Nu ze bijna 8 zijn weegt Lora 25 kilo en Lois 35!

Het is best lastig om dit soort situaties goed te begeleiden. Je bent er natuurlijk niet altijd bij. En je kunt ook niet altijd voorkomen dat dit soort strijdsituaties ontstaan. Vanaf een jaar of 4 kun je de kinderen vaak wat beter aanspreken op hun gedrag en ze helpen om dit soort conflicten samen op te lossen. Maar de eerste jaren is dat een ander verhaal.

De eerste jaren zul je je kinderen natuurlijk ook moeten aanspreken op hun gedrag. Zo leren ze immers wat goed is en wat fout. Kinderen hebben deze feedback nodig om hun geweten te kunnen ontwikkelen. Daarom is het zo belangrijk om grenzen te stellen en consequent te zijn in de opvoeding.

Binnenkort verschijnt hier een filmpje over concurrentiestrijd bij tweelingen met praktische tips om hiermee om te gaan. Heb je zelf nog een leuk verhaal of een handige tip over de opvoeding van jouw tweeling? Stuur dan een email naar suzanne@twinsvideoblog.nl

Geef een reactie