Bevallen van een Tweeling: de een in Hoofdligging, de ander een Dwarsligger? 1


Tja, wat moet je nou doen als je ene kindje in hoofdligging ligt en de ander in dwars- of stuitligging? Is het dan mogelijk om vaginaal te bevallen, of brengt dit onnodig veel risico’s met zich mee?

In principe is vaginaal bevallen alleen mogelijk als het ‘eerste’ kindje in hoofdligging ligt. Als het tweede kindje ook in hoofdligging ligt, wordt er meestal voor een vaginale bevalling gekozen. Maar als het tweede kindje een dwarsligger of stuitligger is, wordt er meestal met de ouders overlegd. De definitieve keuze ligt meestal bij de ouders. En dit maakt het voor veel ouders best lastig. Want hoe bepaal je nu wat je het beste kunt doen?

Amber (2425g) en Jasmijn (2225g) (op deze foto 5 weken oud) zijn geboren op 28 juni 2010 na een zwangerschap van 37.3 weken

Het blijft natuurlijk spannend tot het laatste moment. Het schijnt trouwens zo te zijn dat er tegenwoordig steeds meer vrouwen voor een geplande keizersnede kiezen. Gewoon om geen enkel risico te lopen. Ik begrijp dat wel, al blijft het een lastige afweging. Na een keizersnede ben je toch behoorlijk onthand, en het geven van borstvoeding is dan natuurlijk ook een stuk lastiger, vooral bij een tweeling.

Ik denk dat je keuze vooral afhangt van de gynaecoloog die je zwangerschap begeleidt. Heb je een ervaren gynaecoloog die het wel ziet zitten? Dan durf je het misschien wel aan om een vaginale bevalling te proberen. Het is ook zo dat het tweede kindje tijdens de bevalling altijd nog kan draaien, nadat het eerste kindje geboren is. En soms kan de gynaecoloog hier ook bij ‘helpen’.

Bij twijfel zou ik vooral afgaan op je eigen gevoel. Mocht je voor een keizersnede kiezen, probeer je dan zo goed mogelijk voor te bereiden op de periode erna. Misschien heb je wat mensen in je omgeving die je de eerste weken kunnen helpen. Dat is zeker geen overbodige luxe! Vooral als je tweeling niet je eerste kinderen zijn.

Heb je nog vragen over de bevalling of de periode erna? neem dan gerust even contact met me op. Ik denk graag met je mee suzanne@twinsvideoblog.nl


Geef een reactie

Een gedachte over “Bevallen van een Tweeling: de een in Hoofdligging, de ander een Dwarsligger?

  • hilkens

    Eerste kind in hoofd ligging tweede dwars wat is nu de beste keuze mijn vrouw wil het liefs gewoon bevallen is nu woensdag 40 weken zwanger van een tweeling 2 meisjes wat zou uw keuze zijn?