Opvoeden van een Tweeling: een Vak Apart! 10


Het opvoeden van een tweeling is een vak apart. Het wordt wel eens onderschat wat er allemaal bij komt kijken als je een tweeling opvoedt. Vaak wordt er gedacht dat het opvoeden niks anders is dan het opvoeden van twee kinderen die toevallig op dezelfde dag geboren zijn.

Voor ouders die zelf geen tweeling hebben, is het soms lastig voor te stellen waar tweelingouders nou precies tegen aanlopen. Sommige eenling-ouders denken dat de tweelingsituatie te vergelijken is met de situatie waarin twee eenlingkinderen kort na elkaar geboren zijn. In zekere zin is dat ook zo, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen die de tweelingsituatie zo bijzonder maken.

De tweelingsituatie

Tweelingen groeien op in een gedeelde omgeving samen met een kind van dezelfde leeftijd. Tijdens de eerste levensjaren zijn de meeste tweelingen vrijwel altijd samen. Vaak slapen ze samen op een kamer, eten ze samen, spelen ze samen en gaan ze samen naar de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Doordat ze zoveel samen zijn en doordat ze hetzelfde ontwikkelingsniveau hebben, ontstaat er bij de meeste tweelingen een hechte band. Dit geldt met name voor een-eiige tweelingen die genetisch identiek zijn, maar ook twee-eiige tweelingen ontwikkelen vaak een hechte band door de situatie waarin ze opgroeien.

Daan en Evi

Daan en Evi

De meeste tweelingen voelen elkaar haarfijn aan en vaak weten ze precies wat de ander bedoelt zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Meestal houden ze elkaar nauwlettend in de gaten en in veel gevallen zullen ze zichzelf vergelijken met de ander. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor de opvoeding? In hoeverre heeft het tweeling-zijn invloed op de ontwikkeling van de kinderen en hoe kun je hier het beste me omgaan? In het boek Twinspiratie voor Tweelingouders vindt je heel veel informatie en praktische tips.

Aandacht

Bij het opvoeden van een tweeling komen ouders tal van dilemma’s tegen. Om te beginnen staan ze voor de onmogelijke opgave om te voldoen aan de behoeften van twee kinderen die op hetzelfde moment dezelfde soort aandacht nodig hebben. In het begin vragen kinderen veel aandacht op het gebied van de voeding en verzorging. Zodra ze wat ouder worden, zullen de kinderen ook in opvoedkundig opzicht steeds meer aandacht vragen.

Het goed verdelen van de aandacht is voor veel ouders een probleem. Maar bij een tweeling ben je hier nog meer mee bezig, juist omdat tweelingkinderen elkaar continu in de gaten houden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat ÊÊn van de kinderen zich achtergesteld gaat voelen.

Tweelingkinderen worden in sterke mate geconfronteerd met gevoelens van jaloezie en het is belangrijk om hier in de opvoeding rekening mee te houden. Dit betekent niet dat de kinderen altijd een gelijke behandeling moeten krijgen, want het is natuurlijk ook belangrijk dat ze leren dat er verschillen mogen zijn. Maar het is dus wel belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de gevoelens van de kinderen en dat ze de gelegenheid krijgen om geleidelijk te wennen aan het idee dat de wereld niet altijd eerlijk in elkaar zit. Zo is het leven nu eenmaal en dat zullen ze moeten accepteren.

Overeenkomsten en verschillen

Het is voor elke tweelingouder een kunst om goed om te gaan met de overeenkomsten en verschillen tussen de kinderen. Elk kind ontwikkelt zich natuurlijk op zijn eigen manier dus er zal altijd sprake zijn van onderlinge verschillen, ook al lijken sommige tweelingen nog zoveel op elkaar. Het is niet altijd mogelijk (en ook niet nodig) om steeds onderscheid te maken tussen de afzonderlijke behoeften van de kinderen, maar het is wel belangrijk dat er voor beide kinderen voldoende ruimte is om zich op hun eigen manier te kunnen ontwikkelen.

Anna en Fien

Als de verschillen tussen de kinderen erg groot zijn, kan dit gevoelens van jaloezie of zelfs afgunst teweeg brengen. Dit kun je niet voorkomen, maar je kunt wel proberen om de kinderen te leren om op een goede manier om te gaan met de onderlinge verschillen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren om trots te zijn op de ander vanwege een goede prestatie en zo een negatief gevoel (jaloezie) omzetten in iets positiefs (blijdschap). Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de talenten van elk kind.

Op eigen benen gaan staan

Vaak zie je dat tweelingen wat meer tijd nodig hebben om op eigen benen te gaan staan. Ze zoeken soms nog steun bij elkaar of bij hun ouders wanneer ze uit hun vertrouwde omgeving zijn. Het is helemaal niet zo vreemd dat dit gebeurt als je bedenkt dat het losmakingsproces bij tweelingen anders verloopt dan bij eenlingen. Tweelingen moeten namelijk niet alleen loskomen van hun moeder (en vader), maar ook van elkaar.

Vooral bij tweelingen die een zeer hechte band met elkaar hebben, kan het best een tijd duren voordat ze volledig op eigen benen staan. Voor ouders kan het lastig zijn om goed aan te voelen hoe ze hun kinderen hier het beste in kunnen begeleiden. Het is in elk geval belangrijk dat je de kinderen hier de tijd voor geeft en dat je ze niet probeert te pushen. Aanmoedigen om eigen keuzes te maken is natuurlijk wel goed.

Tips:

 • Probeer de aandacht zo goed mogelijk te verdelen. Alle kinderen hebben behoefte aan aandacht en het is belangrijk dat de kinderen even veel aan bod komen. Dit is ook belangrijk voor de taalontwikkeling.
 • Besteed aandacht aan de overeenkomsten en de verschillen. Het is belangrijk dat tweelingen het gevoel hebben dat ze ondanks de overeenkomsten ook verschillend mogen zijn.
 • Leer de kinderen omgaan met gevoelens van jaloezie. Verschillen zullen er altijd zijn en tweelingkinderen zullen dit moeten accepteren, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn.
 • Ondersteun de kinderen bij het loskomen van elkaar, maar probeer dit niet te forceren. Het duurt soms wat langer voordat ze op eigen benen gaan staan en het kan nodig zijn om de kinderen hierbij te helpen. Het is meestal niet nodig om de kinderen op school te scheiden.

 

Heb je nog vragen over je eigen tweeling? Neem dan gerust even contact met me op suzanne@twinspiratie.nl


Geef een reactie

10 Gedachten over “Opvoeden van een Tweeling: een Vak Apart!

 • Feya Bakker-Bosch

  Vanuit het oogpunt van een tweeling, herkenbaar! 🙂 en ik denk voor mijn ouders ook wel.

  Wat betreft op eigen benen staan en elk een eigen weg? Na 30 jaar zijn we nog steeds dagelijks samen. Elk wel een eigen woning, maar achter elkaar!

  • suzanne Post auteur

   Wat leuk dat jullie nog steeds zo’n hechte band hebben! En voor ouders die zich zorgen maken als hun tweelingkinderen teveel samen doen, is het ook fijn om te horen dat het zo positief kan uitpakken.

   Ik heb zelf ook nog steeds een bijzondere band met mijn tweelingbroer, al woont hij aan de andere kant van de wereld… 🙁 Maar gelukkig kunnen we skypen! 🙂

 • Nathalie

  Leuk om te lezen! Zit zelf als tweelingmoeder momenteel in het dilemma of we wel of niet de jongens in een verschillende klas moeten doen, komend schooljaar. Nu, in groep 1 samen gestart na de zomer, maar uiteraard zijn er verschillen zichtbaar. Ze verschillen sterk in karakter en ook wel qua uiterlijk, al is wel zichtbaar dat ze broers zijn. De een lijkt wel meer populair dan de ander, zo ook met verjaardagsfeestjes.. Nog tips in deze? waar kunnen we nog meer op lettten om onze voorkeur op te baseren

  • suzanne Post auteur

   Ja, het blijft een lastige afweging. Weet je hoe de leerkracht er tegenaan kijkt? Bij de keuze zou ik rekening houden met de mening van de kinderen en die van de leerkracht. Heb je het idee dat ze meer steun dan last van elkaar hebben of omgekeerd? Verschillen in populariteit heb je soms ook als ze in verschillende klassen zitten. Voordeel van samen in een klas is dat een ‘minder populair’ kind kan meeliften op de positie van de ander binnen de groep. Dus op die manier kunnen ze elkaar helpen, ze blijven toch loyaal aan elkaar. Mijn dochters zijn ook heel verschillend en vullen elkaar echt aan. Zij hebben het altijd als voordeel ervaren om bij elkaar in de klas te zitten. Mijn motto is altijd geweest: als ze dat zelf graag willen, mogen ze samen in een klas tenzij er problemen onstaan.

  • Natalia Mora

   Heel simpel. Zelf ben ik ook moeder van een een eeigetweeling. ik dank dat er geen toeval is dat ze samen zijn geboren dus moeten ze ook samen blijven. van elkaar leren, ze hebben hun hele leven om uitklaar te gaan. en de kinder jaren zijn de belangrijkste voor de vrouw o man van de toekomst. natuurlijk is dit mijn mening en wat ik doe meet mijn 2 druppeltjes water. de keuze moet jij altijd zelf maken het zijn je kinderen.

 • wanda meewisse

  Ik ben benieuwd hoe ons drietal zich gaat ontwikkelen. Weer een andere interactie. Feit vanaf dag een aandacht delen. Nu ook steeds meer samen spelen en leren delen.. 😉 anders en herkenbaar. Met drie is er vaker een alleen.. of juist niet. Oneven geeft denk ik weer andere band. Ze houden elkaar wel de hele dag in de gaten. Vinden het speciaal als ze alleen mee mogen.. bijzonder om mee te maken als ouder. Voor mij zijn het toch gewoon drie meiden van bijna 2.

  • suzanne Post auteur

   Oh wat leuk, een drieling! Zijn ze 1, 2 of 3-eiig? Ja, met drie is het echt weer een ander verhaal. Op een bepaalde manier vergelijkbaar met een tweeling, maar dan nog complexer. Wel heel bijzonder, wat zullen jullie trots zijn! Heb je nog specifieke vragen over de opvoeding? Of vind je het misschien leuk om mee te werken aan een artikel over meerlingen? Laat het me maar weten. Ik ben ook altijd blij met foto’s 🙂

 • Debbie

  Herkenbaar verhaal. het heeft geen zin mensen zonder tweelingen uit te leggen hoe zwaar het soms kan zijn. dit begrijpen ze niet. pas als ze het zelf hebben ervaren. we genieten van onze stoere ondeugende ondernemend knullen 2 van 5 en 1 van 7 jaar. ik wil het voor geen goud missen. de 2 kleintjes zijn in groep 1 & 2 niet samen geweest. maar hebben wel de mogelijkheid gekregen om bij elkaar de klas in te lopen. na de zomervakantie gaan ze samwn naar groep 3. ik merk wel dat ze elkaar ook al zitten ze niet bij elkaar in de klas. ze elkaar haar fijn in de gaten houden.

 • tessa

  petje af daar heb ik echt respect voor lijkt me echt heel druk ook wel heel gezellkig natuurlijk
  ik heb zelf 2 dochtertjes die schelen 1 jaar en 9 maanden daar kom ik al ogen tekort laat staan een tweeling