8 dingen die helpen als je een tweeling krijgtVoor de meeste ouders heeft de komst van een tweeling een behoorlijke impact op het hele gezin. De beginperiode wordt door veel tweelingouders omschreven als een periode van ‘overleven’. Het maakt natuurlijk wel een groot verschil of je tweeling je eerste kinderen zijn, of dat je al één of meerder kinderen hebt.

Als het je eerste kinderen zijn, dan is alles nieuw. Je bent nog volledig onervaren. Als je al één of meerder kinderen hebt, dan ben je weliswaar al wat bedreven in de verzorging van je kinderen, maar je bent dan net zo goed een onervaren tweelingouder.

Zwangerschap Julien en Lisen

Als ik de komst van mijn eigen tweeling vergelijk met de geboorte van mijn zoon die anderhalf jaar later is geboren, dan moet ik toegeven dat de komst van een tweeling een stuk stressvoller is dan de komst van een eenling.

Stress en oververmoeidheid zijn belangrijke oorzaken voor het ontstaan van problemen, zoals relatieproblemen tussen de ouders en het onstaan van een eventuele ontwikkelingsachterstand bij de kinderen. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat stress en oververmoeidheid de overhand nemen. Maar hoe doe je dat?

Hier volgen wat tips:

  • Wees goed voorbereid. Ga tijdens je zwangerschap op zoek naar zoveel mogelijk praktische informatie
  • Zorg ervoor dat je op tijd ‘klaar’ bent. Houd er rekening mee dat je tweeling te vroeg geboren kan worden
  • Vraag alvast om hulp. Misschien zijn er mensen in je omgeving die de eerste periode een helpende hand kunnen bieden
  • Overweeg de mogelijkheid om tijdelijk te stoppen met werken. Dit scheelt een hoop stress!
  • Probeer je kinderen zo vroeg mogelijk in een vast ritme te krijgen. Dit kan vaak al vanaf een maand of drie
  • Neem zelf zoveel mogelijk rust als je kinderen in bed liggen. Ga even op de bank of in bed liggen terwijl je kinderen slapen
  • Verleg je grenzen in je huishouden. Je huis is toch nooit schoon genoeg
  • Zet je sociale leven tijdelijk op een lager pitje. Echte vrienden hebben hier zeker begrip voor

 

Deze tropenjaren vragen misschien een andere manier van leven dan dat je gewend was, maar realiseer je goed dat dit tijdelijk is. Hoe meer tijd en energie je de eerste jaren besteed aan de opvoeding van je kinderen, hoe eerder je weer tijd en ruimte voor jezelf krijgt als je kinderen ouder worden.

En tot die tijd is het belangkijk om zoveel mogelijk samen te genieten van je kinderen. En dat lukt het beste als je zelf goed uitgerust en ontspannen bent.

Kijk voor meer tips op twinsvideoblog of stuur mij een e-mail als je vragen hebt. Ik denk graag met je mee!

 

Geef een reactie