7 tips om een kind te helpen bij eenkennigheid


 

Met eenkennigheid bedoel ik het teruggetrokken gedrag dat een kind in een vreemde situatie kan vertonen. Het is best lastig om hier goed mee om te gaan. Hoe kun je een kind helpen om minder last te hebben van eenkennigheid?

Hier volgen tips:

  • Bereid je kind goed voor op wat er gaat komen. Dus vertel waar je naar toe gaat, wat je daar gaat doen en wie daar zijn.
  • Toon begrip voor zijn gevoelens van angst of onzekerheid, maar vermijd de situatie niet. Als je kind aangeeft niet mee te willen gaan, vraag dan waarom hij dat zegt. Toon begrip voor zijn gevoelens en laat weten dat je hem zult helpen.
  • Verminder de stress door samen met je kind een plan te maken. Je kunt samen met je kind vooraf bespreken wat hij in de vreemde situatie kan gaan doen.
  • Neem zelf speelgoed mee waarmee hij naast jou op de grond kan spelen. Op die manier verlaag je de drempel.
  • Accepteer zijn eenkennigheid en stel hem gerust. Laat je kind weten dat het OK is als hij steun bij je zoekt. Zodra hij voldoende gewend is aan de nieuwe situatie zal hij zich vanzelf vrijer gaan bewegen.
  • Vermijd opmerkingen van anderen. Probeer de aandacht juist van je kind af te richten. Door er openlijk over te praten, wordt het voor je kind alleen maar lastiger.
  • Geef je kind de tijd om hiermee om te leren gaan. Probeer je kind niet te pushen om minder eenkennig te zijn. Het ene kind heeft nou eenmaal meer tijd nodig dan het andere kind.

Lois is een beetje eenkennig

Bij de meeste kinderen neemt de eenkennigheid geleidelijk af naarmate ze ouder worden. Probeer je kind te stimuleren om op eigen benen te gaan staan zonder dit te forceren. Meer informatie over dit onderwerp volgt in een latere post op www.twinsvideoblog.nl.

 

Geef een reactie