Siamese Tweeling


Gelukkig worden de meeste tweelingen gezond geboren. Maar het komt natuurlijk ook wel eens voor dat er iets mis gaat. Een bekend voorbeeld hiervan is de Siamese tweeling (conjoined twins). Bij een Siamese tweeling zijn de lichamen van de twee individuen met elkaar verbonden. De verbinding kan variëren van een klein stuk (bind)weefsel dat de lichamen ergens verbindt tot het gemeenschappelijk hebben van één of meerdere lichaamsdelen.

Sommige Siamese tweelingen kunnen met behulp van chirurgie van elkaar gescheiden worden. Of dit mogelijk is hangt af van de mate van vergroeiing, en dan met name in hoeverre de interne organen gedeeld of met elkaar vergroeid zijn. Soms zijn zelfs gedeelten van de hersenen met elkaar vergroeid. Vanwege de risico’s van een dergelijke operatie leidt dit in veel gevallen tot medische en ethische problemen.

Onlangs werd een Siames tweeling uit Sudan na een reeks operaties in een kinderziekenhuis in Londen met succes van elkaar gescheiden:

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/2915461/2011/09/18/Siamese-tweeling-uit-Sudan-gescheiden.dhtml

Wil je meer lezen over het fenomeen Siamese tweelingen? Op twinspiratie.nl vind je een artikel waarin wordt uitgelegd hoe een Siamese tweeling ontstaat en welke soorten Siamese tweelingen er zijn.

Heb je vragen? stuur dan een e-mail naar suzanne@twinsvideoblog.nl

Geef een reactie