Speciale tweelingband in de baarmoeder? 1


Er wordt al een tijdje onderzoek gedaan naar gedrag van foetussen. Maar  vele vragen over de relatie tussen het gedrag in de baarmoeder en het gedrag na de geboorte blijven onbeantwoord. Dit is ook lastig te onderzoeken. Dit geldt ook voor de vraag in hoeverre tweelingen voor de geboorte een band met elkaar ontwikkelen.

Amber en Jasmijn

Het bestaan van een speciale tweelingband tijdens de zwangerschap is iets waarover de meningen verdeeld zijn. Wetenschappelijk gezien is hier geen bewijs voor. Ik ken wel onderzoeken die dit idee ontkrachten. Zo bestaat er een onderzoek waarin je kunt zien dat pasgeboren tweelingbaby’s tegen elkaar ‘aankruipen’. In dit onderzoek werd aangetoond dat dit niks te maken had met sociaal gedrag, omdat de baby’s ook tegen een kunstmatige warmtebron aankropen.

Wetenschappelijk bewijs of niet, toch zijn er mooie verhalen van ouders over het grote tweelingenmysterie wat een inspiratiebron voor de wetenschapswereld zal blijven.

‘Ik zag laatst in een documentaire op tv een fragment over tweelingen en hoe het gedrag in de baarmoeder doorspeelt in hun leven erna. Nou… ik heb wat hoor…
Mijn tweeling, de een-eiige Jasmijn en Amber hebben in mijn buik altijd met hun hoofdjes bij elkaar gelegen, naar onderen toe. Zij werden ook geboren met a-symmetrische hoofdjes. Maar nu komt het… Als ze mij of elkaar lief vinden, dan duwen ze met kracht hun voorhoofdje tegen elkaar aan en schudden ze heen en weer (nee-schudden), ze wrijven hun hoofden zeg maar tegen elkaar aan. Dit gaat altijd gepaard met lieve geluidjes.. dit doen ze al vanaf geboorte. En ik ben er van overtuigd dat zij het in mijn buik dus blijkbaar erg leuk hadden samen, en dat ze dit knuffelen een gevoel van geborgenheid geeft.
Ik vroeg me af of er meer verhalen bekend zijn van tweelingen en overeenkomstig gedrag van voor en na de geboorte. Het
lijkt me leuk om dit soort verhalen van andere ouders te horen.’

 

Heb je ook zo’n ervaring of een ander leuk verhaal dat je graag met andere ouders wilt delen? Stuur je verhaal dan naar suzanne@twinsvideoblog.nl


Geef een reactie

Een gedachte over “Speciale tweelingband in de baarmoeder?

  • Ann

    Leuk hoor, ik ben al benieuwd naar de reacties! Bij mijn meiden was het opvallend stil in de buik en nu zijn ze constant in de weer :-). Wel was Emma wat beweeglijker en dat komt overeen met hoe de dingen nu lopen.