Tweelingen samen in de klas: verschil tussen één-eiig en twee-eiig?


In het artikel over tweelingen en school dat ik voor het onderwijsvakblad Het Jonge Kind heb geschreven, maak ik geen onderscheid tussen één-eiige tweelingen en twee eiige tweelingen. Naar aanleiding van dit artikel kreeg ik van een adjunct-directeur de vraag of dit nog uitmaakt.

Daan en Lars

Ik adviseer aan scholen om in het beleid ten aanzien van tweelingen geen onderscheid te maken tussen één-eiige en twee-eiige tweelingen. Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen één-eiige en twee-eiige tweelingen, maar misschien kun je het dan beter hebben over de verschillen tussen tweelingen van hetzelfde geslacht en tweelingen van verschillend geslacht.

Bij jongen-meisjes tweelingen zie je bijvoorbeeld dat het meisje zich vaak wat dominanter opstelt dan de jongen en ook liggen bij dit type tweeling de interesses en vriendengroepen wat meer uit elkaar. Bij tweelingen van hetzelfde geslacht is dat meer gedeeld. Dat geldt zowel voor één-eiige als voor twee-eiige tweelingen, al zie je bij een-eiige tweelingen vaak wel wat meer overlap vanwege de genetische verwantschap.

Sommige één-eiige tweelingen zijn extreem close en dan denkt men vaak dat het beter is om ze te scheiden. Dat is soms ook zo, bijvoorbeeld als er sprake is van veel concurrentie en jaloezie, of als de een het altijd net iets beter doet dan de ander. Maar in de meeste gevallen is het beter om ze de ruimte te geven om op hun eigen manier van elkaar los te komen. Voor sommige tweelingen betekent dit dat ze misschien hun hele schoolcarriere samen blijven, maar de meeste tweelingen gaan op de middelbare school uit elkaar. Of eerder op de basisschool.

Bij het al dan niet scheiden van tweelingen gaat het er vooral om dat er goed wordt samengewerkt tussen ouders en leerkrachten. De voorkeur van ouders zal in eerste instantie gehonoreerd moeten worden, tenzij er aanwijsbare redenen zijn om hier vanaf te wijken. Zij kennen hun eigen kinderen natuurlijk het beste. Als de leerkracht goede inhoudelijke argumenten heeft om de kinderen uit elkaar te willen plaatsen, dan zijn de meeste ouders het hier ook mee eens. Elke ouder wil natuurlijk het beste voor zijn kinderen. En door goed met elkaar te overleggen, kom je tot de beste oplossing.

In het boek Twinspiratie voor Tweelingouders vind je meer informatie over samen of apart naar school.

Geef een reactie