Een-eiig of twee-eiig: verwarring in het ziekenhuis 1


Het komt regelmatig voor dat tweelingouders in het ziekenhuis te horen krijgen dat hun tweeling een-eiig is, als het eigenlijk een twee-eiige tweeling is, en omgekeerd.  Onderzoek in 2004 in Amerika toonde aan dat 81 procent (!) van de artsen dacht dat tweelingen met aparte placenta’s altijd twee-eiig zijn. Maar feitelijk heeft 25 tot 30 procent van de een-eiige tweelingen aparte placenta’s en vruchtzakken.

Max en Porter, zouden ze een-eiig of twee-eiig zijn?

Recent werd er in Engeland onderzoek gedaan bij 1302 ouders van same sex tweelingen (jongen/jongen of meisje/meisje). Aan de hand van vragenlijsten en DNA onderzoek werd vastgesteld dat 651 van de tweelingen een-eiig was, 621 twee-eiig en bij 30 tweelingen was er onvoldoende informatie beschikbaar om hier iets over te zeggen.

Van de 191 ondervraagde tweelingouders gaf 14,7 procent aan dat de zygositeit van hun tweeling na de geboorte verkeerd was vastgesteld: bij 179 een-eiige tweelingen was ten onrechte gezegd dat ze twee-eiige waren en bij 12 twee-eiige tweelingen was na de geboorte gezegd dat ze een-eiig waren.

Mocht je twijfelen aan de correctheid van de zygositieit van jouw tweeling? Lees dan het artikel over het belang van zygositeitsbepaling.

 


Geef een reactie

Een gedachte over “Een-eiig of twee-eiig: verwarring in het ziekenhuis