Wij willen aandacht!! Hoe ga jij daarmee om?


‘Ik heb een tweeling van bijna zes maanden oud. En ik heb een vraag over het verdelen van de aandacht. Ik merk dat mijn ene dochter heel veel aandacht vraagt. Als ik haar de fles heb gegeven en daarna mijn andere dochter de fles wil geven dan begint ze te huilen. En hetzelfde geldt voor het fruit- en groentehapje. Ze wil heel graag worden opgepakt en ze eist veel aandacht. Knuffelen met mijn andere dochter is heel moeilijk vanwege de aandacht die ze vraagt. Mijn andere dochter lijkt er geen last van te hebben dat ze minder aandacht krijgt, maar ik voel me er zelf heel vervelend bij. Is dit een periode of is het een eigenschap van haar? Is zoiets af te leren op zo’n jonge leeftijd?’

Het is voor een tweelingouder altijd moeilijk om de aandacht goed te verdelen. Ik ken weinig tweelingmoeders die zich niet schuldig voelen, of bang zijn om één van de kinderen tekort te doen. Het kan lastig zijn als het ene kind meer aandacht vraagt dan het andere kind.

Op deze jonge leeftijd kun je kinderen eigenlijk nog niet leren om te wachten met aandacht vragen. De reacties van een baby zijn nog primitief: mama=aandacht+knuffelen!
Blijkbaar heeft je ene dochter veel behoefte aan jouw aandacht en probeert ze dit ook te claimen, bijvoorbeeld door te gaan huilen. Het is een hele natuurlijke reactie dat je dochter gaat huilen omdat ze ‘ook’ aandacht wil. Blijkbaar heeft haar tweelingzusje hier geen of minder last van, wat te maken kan hebben met verschillen in karakter.

Hier volgen enkele tips:

  • Ga zo veel mogelijk op de grond zitten als je met ze bezig bent. Dan ben je voor allebei de kinderen dichtbij en kunnen ze zich toch vrij bewegen.
  • Leg steeds uit wat je gaat doen: ‘ik zet je nu even op de grond, zodat ik je zusje uit bed kan tillen. Ik ga je zo weer dragen’.
  • Bied afleiding nog voordat ze gaat huilen: zet muziek aan of de tv, dit soort geluiden leiden prima af!
  • Creeer situaties waarin je de ander extra aandacht kunt geven, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend als je partner ook thuis is

Wil je meer lezen over het verdelen van de aandacht bij tweelingen? Lees dan op twinspiratie.nl het artikel Wij willen aandacht!

Geef een reactie