Wordt jouw tweeling wel eens buitengesloten door andere kinderen?


 

Vraag van een tweelingmoeder:

Als een zeer trotse moeder van een een-eiige meisjes tweeling die in augustus 7 zijn geworden, schrijf ik je. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar. Ik merk dat onze tweelingdochters niet makkelijk meekomen met andere kinderen. Ze hebben altijd in verschillende groepen gezeten, zowel op de creche als op school.

Als ze in een groep met andere kinderen komen, dan zoeken ze steun bij elkaar, met name in het begin. Vervolgens is het vaak de een die toch contact wil met andere kinderen en haar zus hierin meesleept. Maar dan valt me op dat ze niet worden opgenomen, ze lijken eerder te worden buitengesloten. Ze mogen niet meedoen en komen met hangende pootjes terug. Meestal stuur ik ze dan terug. Resultaat: ze proberen het een paar keer, krijgen ‘nee’ te horen en gaan dan toch maar met elkaar spelen. Vaak wel een beetje teleurgesteld.

Ik zou ze zo graag helpen, maar weet niet wat ik moet doen. Wellicht heb jij een idee?

Lora en Lois

Lora en Lois

 

Mijn antwoord op deze vraag:

Ik heb je verhaal gelezen en ik vind het heel herkenbaar. Ik zie dit vaker bij tweelingen en herken het ook van mijn eigen dochters van bijna 10. Ik kan het wel verklaren.

De meeste tweelingkinderen voelen elkaar zo goed aan dat ze aan een half woord genoeg hebben. Het contact dat ze met elkaar op deze leeftijd hebben, is grotendeels gebaseerd op de vertrouwdheid de ze bij elkaar vinden. Ze communiceren ook op een andere manier met elkaar. Ze hebben meestal weinig woorden nodig. Ze begrijpen elkaar en voelen haarfijn aan wat de ander bedoelt of hoe die zich voelt. En daar komt bij dat de meeste tweelingen bijzonder loyaal zijn aan elkaar.

Maar het contact met andere kinderen zal anders zijn. Dat contact is minder vanzelfsprekend. Ze zullen in het contact met andere kinderen meer moeite moeten doen om aansluiting te vinden. En ze zullen zich waarschijnlijk minder goed begrepen voelen dan dat ze gewend zijn in het contact met elkaar.

Dat andere kinderen in hun omgeving zich minder open lijken te stellen voor contact is jammer, maar wel begrijpelijk. Zeker als je kinderen veel met elkaar optrekken. Soms worden tweelingen door andere kinderen als ‘blok’ gezien. Daar kun je niet zoveel aan doen. Op school zou je aan de leerkracht kunnen vragen om hier aandacht aan te besteden. En in de thuissituatie kun je je eigen kinderen aanmoedigen om ook met andere kinderen te gaan spelen. Maar je hebt geen invloed op de houding en het gedrag van andere kinderen.

Wat je wel kunt doen, is je kinderen ondersteunen bij de communicatie met andere kinderen. Je kunt ze helpen zich bewust te worden van hoe ze communiceren. Wat zeg je? Wat bedoel je? Hoe komt het over? Heeft de ander jou begrepen? Dat kun je gewoon thuis oefenen. Bijvoorbeeld als er een vriendinnetje komt spelen of gewoon in de communicatie met jou. Het gaat er dan vooral om dat ze leren om duidelijker te communiceren, zodat ze door andere kinderen beter begrepen worden.

Het is natuurlijk fijn als je kinderen ook met andere kinderen vriendschappen kunnen opbouwen en dat ze niet het gevoel krijgen dat ze er niet bij mogen horen. Maar in elk geval hebben zij de vriendschap met elkaar. En die vriendschap is voor het leven!

Heb jij ook een vraag over je tweeling? Stuur dan een email naar suzanne@twinsvideoblog.nl

 

Geef een reactie