Het eerste jaar met een tweeling


 

Natuurlijk is voor elke ouder de komst van een baby een overweldigende ervaring. Vooral als het je eerste kind betreft. Er verandert dan van alles in je leven en oude gewoonten moeten opeens plaats maken voor een nieuw ritme. Maar bij de komst van een tweeling verandert er nog veel meer. Je kunt je niet voorstellen hoe enerverend het eerste jaar zal zijn en dat ga je nu allemaal meemaken. Het zal best vermoeiend zijn en hectisch, maar ook ontzettend leuk!

‘Het eerste jaar was erg leuk, maar wel druk. Dat maakt je inventief en daardoor doe je dingen vaak tegelijk. Mijn vrouw gaf de tweeling tegelijk borstvoeding. Ze waren vrij klein en ze pakte ze dan tegelijk op uit hun bedje of box en dan legde ze de één aan de ene kant en de ander aan de andere kant. Zo ging het ook met eten. Twee kinderstoelen naast elkaar en om en om een hapje eten. Het helpt wel als je al een kind hebt gehad. Hun broer Maarten is tweeënhalf jaar ouder en je bent dan met de tweeling minder ‘voorzichtig’. Als het je eerste kinderen zijn dan ben je met alles super voorzichtig en kost alles dus meer tijd. Kortom, de eerste jaren waren erg leuk, maar inspannend en we hebben veel praktische ervaring opgedaan.’

De eerste weken

Hoe voelen jullie je als prille tweelingouders? Zijn dit jullie eerste kinderen of hebben jullie al één of meer kinderen? Hebben jullie de rust om samen van dit geluk te genieten, of moet je al gauw weer aan het werk? Heb je toevallig ouders of schoonouders in de buurt die je kunnen helpen?

Elisa en Marius

Elisa en Marius

Hoe de eerste weken zullen verlopen is niet te voorspellen. Het ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Misschien is de zwangerschap en bevalling vlekkeloos verlopen en kunnen je kinderen na hun geboorte direct mee naar huis. Dan maak je natuurlijk een andere start dan wanneer je kinderen nog een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven.

‘Ze hebben bijna 9 weken op de IC voor pasgeborenen gelegen en werden daarna overgeplaatst naar het streekziekenhuis. Ook daar hebben ze nog bijna 9 weken gelegen, voordat ze eindelijk mee naar huis mochten. Na thuiskomst kregen we geen kraamzorg meer, omdat de jongens niet binnen 12 weken na de geboorte thuisgekomen waren. We hadden dus geen recht meer op couveuse-nazorg. Achteraf heb ik dat wel gemist. Niet in de verzorging, want daar waren we in het ziekenhuis al bij betrokken, maar wel om een ritme te krijgen.’

De eerste periode is voor de meeste tweelingouders een rommelige tijd. Het duurt vaak wel even voordat er een voedings- en slaapritme is gevonden waarin beide baby’s zich prettig voelen. Tweelingen met een laag geboortegewicht zullen in het begin nog wat vaker gevoed moeten worden. Ook kan het langer duren voordat ze allebei ’s nachts gaan doorslapen. Dit betekent voor jullie als ouders dat de beginperiode extra vermoeiend zal zijn.

  • Tip: Neem je rust. Probeer ook zelf overdag even te gaan slapen. En vergeet dan niet om je telefoon uit te zetten om te voorkomen dat je wordt wakker gebeld… Je knapt er echt van op als je even kunt bijtanken!

 

tweelingkamer

Het vinden van een ritme

Pasgeboren baby’s slapen het grootste deel van de dag. Althans de meeste dan. Na een week of twee hebben de meeste baby’s het dag- en nachtritme van hun ouders overgenomen en gaan ze ’s nachts wat langer doorslapen. Ten minste, als het voedingsritme dit toelaat. Veel tweelingen hebben een laag geboortegewicht, waardoor het in de regel wat langer duurt voordat de nachtvoedingen kunnen worden overgeslagen.

‘Het was druk, zeker de eerste weken. Ik weet nog van de eerste week dat de kraamverzorgster ‘s ochtends binnenkwam en dat we dan zelf nog de kleren van de vorige dag droegen. We hadden steeds om de beurt met de knullen rondgelopen en van vermoeidheid even op bed gelegen en in slaap gevallen. We hebben de eerste weken bewust geen kraamvisite ontvangen, omdat we het belangrijk vonden dat onze dochter Nynke rustig kon wennen. Ook voor haar was de komst van onze tweeling een enorme verandering’

Met name in de beginperiode hebben veel tweelingmoeders last van verstrooidheid. Mede onder invloed van zwangerschapshormonen (en stress!), hebben veel jonge moeders last van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Daarom kan het een goed idee zijn om in een schema bij te houden hoe de dag verlopen is: hoe laat gingen de kinderen naar bed? Hoe lang hebben ze geslapen? Wanneer zijn ze gevoed? Hoeveel hebben ze gedronken? Ook als je weer aan het werk gaat, kan dit een handig hulpmiddel zijn in het contact met de kinderopvang. Op twinspiratie.nl vind je een slaap- en voedingsschema dat je kunt uitprinten.

Raymond en Robert

Raymond en Robert

 

Praktische tips:
  • Maak gebruik van een vast dagritme. Jonge kinderen varen wel bij de voorspelbaarheid van een vast ritme en het geeft jou als ouder ook rust. Een goede planning van je dag doet wonderen.
  • Zorg ervoor dat je goed georganiseerd bent. Door vooruit te kijken en je dag goed te plannen, kun je veel problemen voorkomen. Het kan handig zijn om voor jezelf iedere dag een things-to-do lijstje te maken en die op je koelkast te plakken. Sommige ouders maken een uitgebreid schema waarop ze per kind de voedingen en slaaptijden bijhouden.
  • Neem de tijd. Het voeden en verzorgen van twee of meer baby’s kost altijd meer tijd dan je denkt. Een opgejaagd gevoel werkt vaak juist averechts, waardoor het alleen maar meer tijd gaat kosten.
  • Verleg je grenzen. Neem genoegen met minder dan dat je gewend was. Het huis zal minder schoon zijn, je vrienden zul je minder vaak zien. En tijd of aandacht voor je partner is er niet of nauwelijks. Het eerste jaar wordt je tijd volledig opgeslokt door je baby’s die verlangen naar jouw aandacht en liefde.
  • Vraag hulp aan familie of vrienden. Er is vast wel een paar handen vrij om je zo nu en dan te helpen. De meest oma’s komen graag even oppassen of schoonmaken, zodat jij even je handen vrij hebt. Of misschien is er een goede vriendin of buurvrouw op wie je af en toe een beroep kunt doen.
  • Plan af en toe tijd voor jezelf. Een uur wandelen of naar de kapper gaan, geeft weer energie.

Wil je verder lezen over het eerste jaar met een tweeling? Dat kan hier: Twinspiratie voor tweelingouders

Heb je vragen over jouw tweeling? Mail me! suzanne@twinsvideoblog.nl

 

 

 

Geef een reactie