Waarom is het belangijk om te weten of je tweeling een-eiig of twee-eiig is?


Tijdens mijn laatste TWINspiratie avond sprak ik tweelingouders die twijfelden of hun tweeling een-eiig of twee-eiig was. Ze zijn er altijd vanuit gegaan dat hun tweeling twee-eiig was, omdat de gynaecoloog dat na de bevalling had gezegd op basis van de inspectie van de vruchtzakken en placenta’s. Maar dat een-eiige tweelingen ook aparte placenta’s en vruchtzakken kunnen hebben, is dus niet bij elke arts bekend. Dit blijft me verbazen, zoals je kunt lezen in het artikel Een-eiig of twee-eiig: verwarring in het ziekenhuis.

Robin en Viggo

Robin en Viggo

Het is om verschillende redenen belangrijk om te weten of je tweeling een-eiig of twee-eiig is (of bij een meerling misschien drie of vier-eiig). In het artikel Zygositeitsbepaling en het belang daarvan kun je hier meer over lezen.

In het artikel Identical twins share breast cancer, rare surgery kun je lezen hoe een een-eiige tweeling elkaar helpt door donor voor de ander te zijn. Heel mooi om te lezen hoe vanzelfsprekend dit voor een tweeling is! Wat denk jij, zou jouw tweeling dit ook voor elkaar over hebben?

 

 

 

Geef een reactie