Tweelingkinderen die elkaar pijn doen 1


 

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over hoe je moet omgaan met tweelingkinderen die elkaar pijn doen. Wat kun je als ouder doen om dit gedrag te stoppen?

Het komt wel vaker voor dat tweelingkinderen elkaar bewust pijn doen, vooral in de dreumesfase (1-2,5 jaar) of peuterfase (2,5-4 jaar) en soms ook als ze ouder zijn. Tijdens de dreumesfase worden tweelingkinderen zich meer bewust van het feit dat ze twee aparte individuen zijn. Ze gaan elkaar dan uittesten, ze we willen weten hoever ze kunnen gaan. Dat doen ze op allerlei manieren: ze gaan speelgoed van elkaar afpakken, ze gaan elkaar omduwen of ze gaan gillen om de ander iets duidelijk te maken.

Jonge kinderen hebben nog niet zoveel controle over hun eigen gedrag en ze zijn zich er ook nog niet volledig van bewust wat hun gedrag voor de ander betekent. Ze zijn in deze fase nog sterk op zichzelf gericht.

Joris en Onne

Joris en Onne

Maar wat moet je daar als ouder dan mee? Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen elkaar pijn doen en al helemaal niet structureel! Hoe kun je er dan voor zorgen dat het ongewenste gedrag stopt? Moet je je ene kind straffen of het andere kind beschermen? Of laat je je kinderen dit met elkaar uitvechten?

Ik raad in zo’n situatie aan je kinderen goed te begeleiden. Zie het maar als een mooie leersituatie. Alle kinderen moeten leren om op een goede manier met andere kinderen om te gaan. En het voordeel van tweeling-zijn is dat ze al op jonge leeftijd in sociaal opzicht veel kunnen leren. Maar daar hebben ze wel wat hulp bij nodig:

  • Geef zelf het goede voorbeeld: laat zien hoe je op een goede manier met elkaar omgaat.
  • Leg uit wat je doet en waarom: vertel dat je eerst netjes vraagt of je het speelgoed van de ander mag hebben, omdat hij dan weet dat jij daar ook graag mee wil spelen.
  • Spreek de kinderen aan op ongewenst gedrag: keur het af als je kinderen speelgoed van elkaar afpakken of elkaar opzettelijk pijn doen.
  • Stel grenzen: maak duidelijk wat wel mag en wat niet mag, zeg bijvoorbeeld: jullie mogen samen met de treinbaan spelen, maar als je ruzie maakt dan mag je broertje alleen verder spelen en dan ga jij wat anders doen.
  • Verbind consequenties aan ongewenst gedrag: indien nodig plaats je je kind even apart (op de trap, op een stoel, of in bed). Na 5 minuten bespreek je wat er gebeurd is en geef je je kind een nieuwe kans om het goed te doen.
  • Geef een compliment voor positief gedrag: laat je kinderen weten wat ze wel goed doen. Daar leren ze ook van!
  • Probeer conflictsituaties te voormijden: vaak kun je voorspellen wanneer het mis zal gaan. Vermijd die situaties door je kinderen even apart te laten spelen of door bepaald speelgoed weg te leggen.
  • Voorkom verveling door afwisseling aan te brengen: bied niet teveel speelgoed tegelijk aan. Plaats bijvoorbeeld een paar bakken met speelgoed op de kast. Zo kun je elke week weer wat nieuws aanbieden. Of ga even lekker naar buiten als je kinderen baldadig zijn.

Wil je meer lezen? Bekijk dan eens het artikel over onderling strijd of het artikel over aandacht verdelen.

Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen? Laat het me dan weten! Ik denk graag met je mee suzanne@twinsvideoblog.nl


Geef een reactie

Een gedachte over “Tweelingkinderen die elkaar pijn doen