Problemen thuis als gevolg van de scheiding op school?


‘Mijn twee-eige tweeling gaat sinds 1 oktober naar school. Het beleid van de school is om tweelingkinderen in aparte klassen te plaatsen. Sinds ze naar school gaan zit mijn dochter niet goed in haar vel. Ze slaapt pas laat, wordt ’s nachts wakker en kan soms erg onredelijk zijn. Voordat ze naar school ging had ze daar geen last van. De juf vindt dat ze het in de klas goed doet, ze zegt dat ze vrolijk is en denkt niet dat er een relatie is tussen haar gedrag en het gescheiden zijn van haar broertje. Ik heb zelf het gevoel van wel. Wat raad je me aan?’

Bij dit soort problemen is het lastig om te bepalen wat de oorzaak is. Als het gedrag van je kind thuis is veranderd sinds het naar school gaan, dan kun je ervan uitgaan dat hier een verband tussen bestaat. Maar je weet natuurlijk niet of die problemen komen door ‘de scheiding’ of door ‘het naar school gaan’. Wat vindt je dochter er zelf van? Heb je het idee dat ze haar broertje mist?

Guido en Sybrand

Guido en Sybrand

Ikzelf ben een groot voorstander van tweelingen samen plaatsen (maar dat had je misschien al gemerkt). Ik zie daar grote voordelen van in, zowel voor de kinderen als voor de ouders. En onderzoek heeft ook aangetoond dat samen plaatsen in het algemeen een positief effect heeft, met name de eerste jaren. Het is jammer dat er nog steeds veel scholen zijn die zich inflexibel opstellen.

Uiteraard kun jijzelf het beste kunt inschatten wat voor jullie tweeling de beste keuze is. Als je je zorgen maakt om je dochter, dan zou ik dat serieus nemen. Op school zal ze zich aanpassen aan de verwachtingn van de leerkracht en misschien ogenschijnlijk geen problemen hebben. Maar het gaat juist om de internaliserende problemen (angst, onzekerheid etc.) die voor een leerkracht slecht waarneembaar zijn. Aangezien je dochter pas op school zit en de leerkracht jouw dochter dus amper kent, zal haar inzicht in het welbevinden van jouw kind nog beperkt zijn.

Wat ik je zou willen aanraden is om je zorgen op school bespreekbaar te maken. Misschien kun je bij de IB-er of de directeur terecht. Het is in elk geval belangrijk dat jouw zorgen serieus worden genomen en dat er nagedacht wordt over een eventuele oplossing. Je zou het voorstel kunnen doen om het nog enkele weken aan te kijken. Misschien kan ze na de kerstvakantie bij haar broertje in de klas worden geplaatst als de problemen niet vanzelf minder worden. Soms zie je dat tweelingkinderen erg moeten wennen aan de nieuwe situatie op school en het gescheiden van elkaar zijn, maar ook zij zullen uiteindelijk hun weg wel vinden. Het is alleen de vraag of dit voor jouw kinderen op dit moment de meest wenselijke situatie is.

Wil je meer lezen over de mening en ervaringen van andere ouders? Lees dan het artikel Twinspiratie-onderzoek: tweelingen en school

Heb je nog vragen? Laat het me dan weten suzanne@twinspiratie.nl

 

 

Geef een reactie