Als je tweelingkleuters naar school gaan


 

De overgang van de peuterfase naar de kleuterfase brengt een enorme verandering met zich mee. Opeens gaan je kinderen elke dag naar school. Misschien was er de afgelopen periode veel strijd tussen je kinderen? Hun aanwezigheid bracht ook een hoop gezelligheid in huis. Dat zul je nu moeten missen. Het is best even wennen als je kinderen opeens de hele dag naar school gaan. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor jou. Ook je kinderen zullen moeten wennen aan deze nieuwe situatie.

Evy en Daan

Evy en Daan

Op school zullen ze veel nieuwe ervaringen opdoen. De meeste tweelingkinderen zijn hier dan ook echt aan toe. Ze hebben behoefte aan nieuwe uitdagingen en impulsen. Ook komen ze op school in aanraking met andere leeftijdsgenootjes. Hoe zullen ze dat ervaren? Dat verschilt natuurlijk per kind. In de klas zullen ze allebei hun eigen plekje moeten vinden, met of zonder de ander.

Naar school: samen of apart?

Als tweelingouder kom je voor de keuze te staan of je je kinderen samen in een klas wil laten plaatsen of liever apart. Het is best lastig om te bepalen wat voor jouw kinderen de beste keuze is. Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je misschien geen keuze hebt. Er zijn scholen die tweelingen standaard uit elkaar plaatsen. Op veel scholen gaat men er namelijk vanuit dat tweelingkinderen zich dan beter kunnen ontwikkelen. Ook zijn er scholen waar tweelingkinderen standaard bij elkaar in de klas komen. Als je een duidelijke voorkeur hebt dan doe je er goed aan om op tijd uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn op de verschillende scholen bij jou in de buurt.

Tip: betrek je kinderen bij de keuze samen-of-apart naar school en stel ze afzonderlijk de volgende vragen:
* Waarom zou het leuk zijn om bij elkaar in de klas te zitten?
* Waarom zou het leuk zijn om in aparte klassen te zitten?

De mening van je kinderen telt natuurlijk ook mee. Daarnaast spelen allerlei andere factoren een rol. Wil je hier meer over lezen? Op twinspiratie vind je een interessant artikel: Twinspiratie-onderzoek: tweelingen en school.

Wil je meer lezen over de kleuterfase?

Dat kan in mijn boek Twinspiratie voor tweelingouders 🙂

 

 

 

Geef een reactie