Kleed jij je tweeling hetzelfde of juist verschillend?


 

Veel tweelingouders vinden het leuk om met de kledingkeuze het tweeling-zijn te benadrukken. Daarom dragen veel tweelingkinderen de eerste jaren regelmatig dezelfde of bijpassende outfits. Op die manier valt het nog meer op dat ze een tweeling zijn. Er zijn ook tweelingouders die er bewust voor kiezen om dit niet te doen, omdat zij het belangrijk vinden dat er tussen de kinderen een duidelijk onderscheid bestaat.

’Ik vond het gewoon leuk om Anne en Floortje hetzelfde te kleden. Niet dat ze altijd hetzelfde aan hadden hoor. Ze droegen ook heus wel eens wat anders. Maar de eerste jaren kocht ik wel alles dubbel. Ik vond het trouwens wel vervelend dat er steeds opmerkingen over werden gemaakt. Alsof het op die leeftijd wat uitmaakt hoe je

erbij loopt.’

Bas en Tim

Bas en Tim

Er wordt wel eens gezegd dat het voor de ontwikkeling van hun eigen identiteit beter is om tweelingkinderen verschillend te kleden. Toch is dit idee ongegrond. Het identiek kleden van tweelingkinderen heeft op deze leeftijd niet of nauwelijks invloed op hun
ontwikkeling. Kinderen van deze leeftijd zijn er niet zo mee bezig hoe ze eruit zien. Dat is meer het idee dat volwassenen zelf hebben. Pas vanaf een jaar of twaalf gaan kinderen hun eigen identiteit ontwikkelen en tegen die tijd gaan ze waarschijnlijk al lang niet meer hetzelfde gekleed.

’Ik deed ze vaak ongeveer dezelfde kleertjes aan. Nu ze ouder worden en veel mensen er moeite mee hebben om de jongens uit elkaar te houden, wil ik ze wat vaker verschillende kleren aandoen. Ze protesteren echter heftig op het moment dat ze door hebben dat ze iets anders aankrijgen. Ook als de één pantoffeltjes aan heeft en de ander schoentjes, is het brullen.’

 

Launo en Yari

Launo en Yari

 

 

Als tweelingkinderen sprekend op elkaar lijken en ook nog eens dezelfde kleding dragen, kan het voor buitenstaanders lastig zijn om de kinderen uit elkaar te houden. Dit kan tot gevolg hebben dat de kinderen in mindere mate als individu worden aangesproken, omdat men dan niet goed weet wie wie is. Zo kan de kledingkeuze dus indirect wel van invloed zijn op de ontwikkeling van de kinderen.

Tips bij kledingkeuze:

• Betrek je kinderen bij de kledingkeuze door te vragen welke kleding ze die dag willen dragen

• Ga ook eens met je kinderen apart kleding kopen en geef ze de keuze of ze ’eigen’ kleding willen of iets gezamenlijks

• Geef je kinderen aparte kledingkasten zodat duidelijk is wat van wie is

Wil je meer lezen over de ontwikkeling van jonge tweelingkinderen? Lees dan eens mijn boek Twinspiratie voor Tweelingouders

 

Geef een reactie