Zygositeit bij tweelingen: eeneiig of twee-eiig?


Er bestaan verschillende manieren om de zygositeit van een tweeling vast te stellen. Direct na de geboorte (of soms al tijdens de zwangerschap) kan je aan de placenta’s en vruchtvliezen over het algemeen goed zien of er sprake is van gedeelde of aparte vruchtvliezen. Als er sprake is van gedeelde vruchtvliezen dan weet je zeker dat je tweeling eeneiig is. Tweelingen die aparte vruchtvliezen hebben, zijn meestal twee-eiig maar kunnen ook eeneiig zijn.

Het is belangrijk om direct na de geboorte de placenta te laten nakijken. Dan kan namelijk nog worden vastgesteld of er sprake is van gedeelde of aparte vruchtvliezen. De vruchtvliezen bestaan uit een binnenste en buitenste vruchtzak. Twee-eiige tweelingen
hebben altijd aparte binnen- en buitenvliezen en aparte placenta’s. Een zogenaamde dichoriale-diamniotische zwangerschap. Wel kunnen de placenta’s met elkaar vergroeid zijn waardoor het soms lijkt op één grote gedeelde placenta. Bij een derde van de eeneiige tweelingen is er ook sprake zijn van aparte binnen- en buitenvliezen. Twee derde van alle één-eiige tweelingen heeft een gezamenlijk buitenste vruchtvlies met daarin twee aparte vruchtzakken (monochoriaal-diamniotisch). In slechts 3% van de gevallen is er een gezamenlijk buitenvlies én een gedeeld binnenvlies (monochoriaal-monoamniotisch).

zygositeit

Of de vruchtvliezen van een eeneiige tweeling al dan niet worden gedeeld, is afhankelijk van het tijdstip waarop de bevruchte eicel zich heeft gesplitst. Splitsing binnen drie of vier dagen na bevruchting resulteert in aparte binnen- en buitenvliezen. Maar in de meeste gevallen vindt de splitsing tussen vier en acht dagen na bevruchting plaats. Er ontstaat dan een gedeelde buitenste vruchtzak en in sommige gevallen óók een gedeelde binnenzak. Als de splitsing na acht dagen plaatsvindt, kan er een Siamese tweeling ontstaan. Meer informatie over Siamese tweelingen vind je op twinspiratie.nl/zwangerschap/siamesetweelingen

 

Wil je meer lezen over de tweelingzwangerschap? In mijn boek Twinspiratie voor tweelingouders vind je meer informatie en ervaringsverhalen van andere ouders.

 

Geef een reactie