Keizersnede of gewone bevalling bij tweeling?


De geboorte van je tweeling is een heel bijzonder moment. Het is het moment waar je je hele zwangerschap naar hebt uitgekeken. Tijdens de zwangerschap vraag je je vast af hoe het zal zijn om straks twee baby’s in je armen te houden. En je vraagt je waarschijnlijk ook af hoe de bevalling zal gaan. Zal alles goed gaan? Wordt het een gewone bevalling of toch een keizersnede? Het blijft spannend tot het allerlaatste moment.

Een tweelingbevalling is natuurlijk wel wat complexer dan een eenlingbevalling. Daarom zal de bevalling standaard in het ziekenhuis plaatsvinden onder begeleiding van een gynaecoloog. Er zal veel medisch personeel bij aanwezig zijn: de gynaecoloog, een kinderarts, een arts in opleiding en meerdere verpleegkundigen. Zij zullen je tijdens de bevalling zoveel mogelijk steunen en aanmoedigen. Ook voor hen is elke tweelingbevalling een bijzondere ervaring.

Wanneer bevallen?

Een bevalling is meestal niet te plannen. Tenzij het om een geplande keizersnede gaat natuurlijk. Maar de spontane bevalling komt vaak op een onverwacht moment. Als aanstaande tweelingouder houd je er misschien wel rekening mee dat de bevalling ver voor de uitgerekende datum kan plaatsvinden, maar dat wil nog niet zeggen dat het je niet kan overvallen als opeens de vliezen breken.

Gemiddeld worden tweelingen na 37 weken geboren. En dit is dus een gemiddelde. De kans bestaat dus dat je kinderen eerder worden geboren. Dreigende vroeggeboorte wordt tot 32 weken zwangerschap zoveel mogelijk tegengehouden met behulp van bedrust en medicatie. Vanaf 32 weken wordt dreigende vroeggeboorte meestal niet meer tegengehouden. Het is dus belangrijk dat je vanaf dat moment volledig bent voorbereid op de komst van je kinderen.

 Ligging van de baby’s

Wordt het een vaginale bevalling of keizersnede? Het antwoord op die vraag hangt vooral af van de manier waarop je baby’s in de baarmoeder liggen. Vaginaal bevallen is alleen mogelijk als het eerste kindje, en liefst ook het tweede kindje, met het hoofdje naar beneden ligt. De zogenaamde schedelligging. Aan het begin van de zwangerschap hebben je baby’s misschien nog geen vaste plek in de baarmoeder. Maar naarmate de zwangerschap vordert zullen ze steeds meer hun eigen plekje vinden. Het kindje dat het meest naar onderen ligt, wordt meestal baby 1 of kind 1 genoemd. Dit kindje zal waarschijnlijk als eerste gaan indalen en bij een vaginale bevalling zal dit de eerstgeborene zijn. Bij een keizersnede is het afwachten welk kindje als eerste geboren wordt.

ligging_in_de_baarmoederEr zijn verschillende posities waarin de baby’s zich kunnen presenteren voorafgaande aan de bevalling. In ongeveer de helft van de gevallen liggen beide baby’s met hun hoofdje naar beneden in de zogenaamde schedelligging. In ongeveer een derde van de gevallen ligt de ene baby in schedelligging en de andere baby in stuitligging; met het hoofdje naar boven. Maar het komt ook voor dat beide baby’s in stuit liggen. In een enkel geval liggen de baby’s of één van hen in een dwarspositie. In zo’n geval is vaginaal bevallen onmogelijk. Er zal dan een geplande keizersnede worden uitgevoerd.

Bij de meeste tweelingzwangerschappen bestaat er de mogelijkheid om vaginaal te bevallen. Of dit mogelijk is hangt dus vooral af van de ligging van de baby’s. Maar het hangt ook af van de ervaring en werkwijze van de gynaecoloog. Zelfs vrouwen die in verwachting zijn van een drieling kunnen in sommige gevallen vaginaal bevallen. Uiteraard op voorwaarde dat de ligging van de baby’s dit toestaat. Bij een vierling wordt er vrijwel altijd gekozen voor een keizersnede.

Tijdens de bevalling kunnen de kindjes zich soms nog draaien, waardoor ze plotseling in een andere positie komen te liggen. Dit kan gebeuren als de bevalling te vroeg op gang komt, omdat er dan nog veel bewegingsruimte is. Maar ook bij een voldragen zwangerschap kan na de geboorte van het eerste kindje het tweede kind zich soms nog draaien. Hierdoor bestaat de kans dat er na de geboorte van het eerste kindje alsnog een spoedkeizersnede moet worden uitgevoerd.

Normale bevalling of keizersnede?

Amber en Myrthe

De kans op een stuitligging is bij een tweeling ongeveer vijf keer zo groot als bij een eenling. Vaginaal bevallen is bij een stuitligging wel mogelijk, maar tegenwoordig kiezen de meeste gynaecologen liever voor een keizersnede. Gynaecologen die veel ervaring hebben met tweelingbevallingen durven bij een stuitligging een vaginale bevalling wel aan. In een twijfelgeval, bijvoorbeeld als het tweede kind in stuit ligt, wordt er in overleg met de ouders besloten of het een vaginale bevalling wordt of toch een keizersnede. De laatste jaren vragen ouders steeds vaker om een keizersnede. Simpelweg omdat de kans dan kleiner is dat er iets mis gaat met de kinderen.

Behalve voordelen kent een keizersnede ook nadelen. Het blijft toch een flinke ingreep. De eerste weken ben je als jonge moeder behoorlijk beperkt in je doen en laten. Het kan lastig zijn om borstvoeding te geven en de eerste weken moet je goed uitkijken met lichamelijke inspanningen zoals tillen. Na de komst van een tweeling kan dat erg onhandig zijn. Zeker als je nog een ouder kind hebt. Daarom is het belangrijk om in een twijfelgeval goed te overleggen met de gynaecoloog.

Wil je meer lezen over de zwangerschap of bevalling? In het boek Twinspiratie voor Tweelingouders vindt je veel informatie en praktische tips

Geef een reactie