Borstvoeding of flesvoeding bij een tweeling?


Het geven van borstvoeding aan een pasgeboren baby is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer er het gaat om meer dan één baby. Bij een tweeling is het geven van borstvoeding wel wat ingewikkelder, maar niet onmogelijk.

Vroeggeboorte

Veel tweelingbaby’s worden te vroeg geboren en de kans bestaat dus dat je kinderen na hun geboorte nog een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven. Hierdoor kan het lastig kan zijn om de borstvoeding goed op gang te brengen. Je kunt natuurlijk thuis kolven, maar het is toch anders dan wanneer je je baby’s rechtstreeks aan de borst legt. Ook zijn veel tweelingbaby’s bij hun geboorte erg klein, waardoor ze moeite kunnen hebben om de borst goed te pakken.

’Mijn kinderen zijn met een keizersnee geboren en daarom kwam de borstvoeding niet goed op gang. Ze waren nog geen uur oud toen ik ze voor het eerst aan de borst kreeg. Beide konden direct aardig happen maar er kwam geen melk. Daarom kreeg ik oxytocine toegediend en toen lukte het wel. Om alles goed op gang te brengen, ben ik in het ziekenhuis al begonnen met kolven. En met succes! Want toen ik na twee dagen naar huis mocht (snel hè?), ging het al erg goed en kon ik aan de slag met borstvoeding geven.’

Combinatie flesvoeding en borstvoeding

Ruim de helft van de moeders geeft haar tweeling de eerste maanden borstvoeding of een combinatie van borst- en flesvoeding. Maar er kunnen verschillende persoonlijke, lichamelijke of medische redenen zijn waarom je ervoor kiest om van borstvoeding af te zien. Voel je hier niet schuldig over, kunstmatige flesvoeding is ook goed voor
je kinderen.

Demy en Jessy

Demy en Jessy

’Ik heb tijdens mijn zwangerschap al besloten dat ik bij onze jongens van borstvoeding zou afzien. Bij mijn oudste zoon heb ik een paar weken aangemodderd, maar het was geen succes. Ik zag het niet zitten om het bij onze tweeling opnieuw te proberen. Aan de ene kant voelde ik me hier wel schuldig over. Natuurlijk wil je je kinderen het beste geven. Maar tegelijkertijd zag ik ook veel voordelen. Al twee weken nadat ik bevallen was, ben ik heerlijk een in m’n eentje bij een vriendin gaan koffie drinken. Dat was echt onmogelijk geweest als ik borstvoeding had gegeven.’

Wil je tips? Lees dan de praktische tips voor borstvoeding bij een tweeling

Wil je meer lezen over het eerste jaar met een tweeling? Lees dan mijn boek Twinspiratie voor tweelingouders 🙂

 

 

Geef een reactie