Tweelingkind met beperkingen


Na de komst van een tweeling word je als ouder normaal gesproken al overvallen door alle drukte en hectiek in het gezin. Maar als er daarnaast ook nog sprake is van lichamelijke of geestelijke beperkingen bij één of beide kinderen wordt het tweelingouderschap een nog grotere uitdaging. Het risico om een kind met aangeboren beperkingen te krijgen, is bij een tweeling wat groter dan bij een eenling. Dit heeft te maken met de verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties, zoals vroeggeboorte of het transfuseur-transfusé syndroom (TTS). Ook tijdens de bevalling kunnen er problemen ontstaan die lichamelijke of verstandelijke beperkingen tot gevolg kunnen hebben.

Ontwikkelingsproblemen

Bij een kind met beperkingen is na de geboorte niet altijd direct zichtbaar dat het kind zich anders zal gaan ontwikkelen. Veel ontwikkelingsproblemen manifesteren zich pas na verloop van tijd. Zo worden de gevolgen van vroeggeboorte soms pas op school zichtbaar als een kind leerproblemen of gedragsproblemen gaat vertonen. In hoeverre de ontwikkeling van je kinderen door dit soort problemen wordt beïnvloed, is uiteraard afhankelijk van de aard en de ernst van de beperking.

 

beperkingen

 

Complicaties tijdens de zwangerschap

Doordat een tweelingzwangerschap intensief wordt gevolgd, is soms al tijdens de zwangerschap duidelijk dat er sprake is van ontwikkelingsproblemen bij één of beide kinderen. Er kunnen problemen zijn bij de aanleg of ontwikkeling van organen en ook kan er sprake zijn van een groeiachterstand. In sommige gevallen betekent dit dat er tijdens de zwangerschap moet worden ingegrepen. Bij een tweeling kan de gezondheid van beide kinderen in gevaar worden gebracht en dat maakt het extra lastig. In zo’n geval zul je de risico’s tegen elkaar moeten afwegen en dat maakt het ingewikkeld. Ook komt het wel eens voor dat het ene kindje te vroeg geboren wordt en dat het andere kindje nog blijft zitten. Soms wel een paar weken! Dat is natuurlijk een vreemde situatie, omdat je dan een tweeling krijgt met elk een eigen verjaardag. Spreek je dan eigenlijk nog wel van een tweeling?

Aangeboren beperkingen

Soms is na de bevalling direct zichtbaar dat een kindje aangeboren beperkingen heeft. Genetische aandoeningen zoals het down syndroom of spina bifida (‘open ruggetje’) komen bij tweelingen net zo vaak voor als bij eenlingen. Bij twee-eiige tweelingen is de kans erg klein dat beide kinderen dezelfde genetische aandoening hebben, maar bij eeneiige tweelingen is die kans natuurlijk wel groot. Dit betekent overigens niet dat eeneiige tweelingen altijd allebei dezelfde aandoening hebben. Het komt namelijk ook wel eens voor dat het ene kind gezond is, terwijl het andere kind wél een genetische aandoening heeft. Dit heeft te maken met het feit dat sommige genetische aandoeningen pas ontstaan nadat het eitje zich heeft gesplitst. Dit geldt bijvoorbeeld voor het down syndroom.

De meeste aangeboren beperkingen worden pas na verloop van tijd zichtbaar als blijkt dat een kind zich anders ontwikkelt. Dit soort problemen kunnen tijdens de eerste levensjaren worden gesignaleerd op het consultatiebureau of bij de kinderopvang als het kind in ontwikkeling ver achterloopt op zijn leeftijdsgenootjes. Bij tweelingen wordt een dergelijke ontwikkelingsachterstand meestal eerder gesignaleerd dan bij eenlingen. Dat komt doordat het bij een tweeling meer opvalt als het ene kind zich sneller ontwikkelt dan het andere kind.

Verschil in ontwikkeling

Verschil in ontwikkeling hoeft niet altijd te betekenen dat er sprake is van ontwikkelingsproblemen. Het kunnen ook normale onderlinge verschillen in ontwikkelingstempo zijn zoals je dit ook bij andere kinderen ziet. Maar als er sprake is van een grote ontwikkelingsachterstand bij één of beide kinderen dan kan dit soms wel betekenen dat er iets mis is. Het is belangrijk dat ontwikkelingsproblemen zo vroeg mogelijk worden ontdekt zodat er in een vroegtijdig stadium professionele hulp kan worden ingeschakeld.

Wil je meer lezen over het omgaan met een beperking bij tweelingen? In het boek Twinspiratie voor tweelingouders vindt je meer informatie en veel praktische tips.

 

Geef een reactie