Identieke tweeling met teveel gelijkenis


Dat sommige tweelingkinderen sprekend op elkaar lijken, is bekend. Met name tijdens de eerste jaren kan het bij sommige tweelingen lastig zijn om ze uit elkaar te houden. Vooral voor buitenstaanders dan, want de eigen ouders kunnen hun kinderen meestal prima van elkaar onderscheiden. Naarmate tweelingkinderen ouder worden, nemen de onderlinge verschillen steeds meer toe en zien ook anderen duidelijker wie wie is.

 

Chloe en Kaylee

Chloe en Kaylee

Identieke tweeling

De naam identieke tweeling wordt in Nederland eigenlijk niet meer gebruikt. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat het twee aparte individuen zijn en gebruiken om die reden liever de termen een-eiig en twee-eiig. In Engels sprekende landen wordt de term Identical nog wel gebruikt. Twee-eiige wordt daar aangeduid met Fraternal.

Ik kwam een grappig artikel tegen over een Amerikaanse tweeling die zoveel op elkaar lijken dat hun rijbewijs werd afgewezen omdat de gezichtsscan dacht dat ze dezelfde persoon waren! Lees hier het artikel Identical twins denied driving licence after baffling facial recognition computer system.

 

Eigen identiteit

Zoals ik net als zei, vinden we het belangrijk dat tweelingkinderen de kans krijgen om hun eigen ‘ik’, hun eigen identiteit te ontwikkelen. Bij identieke tweelingen verloopt die identiteitsontwikkeling soms wat ingewikkelder dan bij tweelingen met duidelijke onderlinge verschillen. Ouders van identieke tweelingen staan soms voor ingewikkelde keuzes die te maken hebben met gelijke of aparte behandeling van hun kinderen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de keuze samen in de klas, samen op een kamer slapen, samen naar een clubje of kledingkeuze bij tweelingen.

Heb je vragen over je eigen tweeling? Laat het me dan weten 🙂 suzanne@twinspiratie.nl

Geef een reactie