Tweeling en borstvoeding: samen voeden?


Borstvoeding geven aan een tweeling is heel goed mogelijk. Net als bij een eenling zal het in de ene situatie soepel verlopen, terwijl het in de andere situatie minder succesvol is.

Aan de slag met borstvoeding

Het kan een tijdje duren voordat het geven van borstvoeding een succes is, want het geven van borstvoeding is iets dat je moet leren. De meeste moeders zijn gebaat bij ondersteuning in het ziekenhuis of door de kraamhulp. Normaal gesproken duurt het zo’n vier tot zes weken voordat de borstvoeding goed verloopt. De eerste weken kun je het beste ‘op verzoek’ voedeEmee_Lindseyn. Maar met meer dan een baby is het verstandig om het anders aan te pakken, zodat je niet de hele dag bezig bent met voeden.

Samen of apart voeden

Als tweelingmoeder kun je je baby’s samen voeden, met gelijktijdig een baby aan elke borst, of apart. In het begin kun je je baby’s het beste om de beurt voeden, totdat de baby’s wat minder kwetsbaar zijn en jij wat meer bedreven bent.

Vraag van een tweelingmoeder:

‘Mijn tweeling is 13 dagen oud en ik geef volledig borstvoeding. Ik leg ze tegelijk aan. Nu is het zo dat 1 van de twee nog flink moet groeien. Deze weegt nu 2420 gram (precies zijn geboortegewicht) en zijn broer 3100 gram (geb gewicht 3255). Is het verstandig ze nu apart te voeden zodat ze misschien effectiever/meer gaan drinken? Totdat de kleinste aangesterkt is of zal ik doorgaan met tegelijkertijd voeden?’

mijn reactie:

Het is de eerste weken vooral belangrijk dat je zoons voldoende voeding binnen krijgen. Lukt het je al om ze tegelijk aan te leggen? Dat is in het begin best lastig, omdat ze nog zo kwetsbaar zijn. Mijn tweelingdochters hadden een vergelijkbaar geboortegewicht (2380 en 3000). De eerste weken heb ik ze apart gevoed, omdat ik dat toen makkelijker vond. Nadeel was wel dat het meer tijd in beslag nam, en dus vermoeiender voor mij was. Je zou misschien ook een kindje kunnen voeden en tegelijk je andere borst kunnen kolven, zodat je ook wat melk in een flesje hebt om extra te geven. Wat betreft de tepel/speen verwarring: als ze de borst eenmaal goed hebben gepakt, kun je best af en toe een flesje geven. Mijn ‘kleinste’ (die nu bijna 12 en nog steeds de kleinste is :-)) had de eerste dagen/weken moeite om wakker te blijven tijdens het drinken. Daardoor kostte het voeden van haar meer tijd. ’s Nachts voedde ik ze direct na elkaar liggen op m’n zij in bed. Let vooral ook op je eigen energie niveau. Het kan best fijn zijn om wat melk te kolven zodat je niet alle voedingen zelf hoeft te geven. En probeer de eerste weken zoveel mogelijk overdag te gaan rusten als je kinderen slapen 🙂

‘Bedankt voor je berichtje terug. Grappig dat jou tweeling ook zo in gewicht verschilde. Tegelijk voeden gaat prima en volgens mij drinkt mijn kleinste dan evenveel als dat hij alleen aan de borst drinkt. Als hij niet genoeg heeft dan meldt hij zich twee uur later en krijgt een flesje met afgekolfde melk. Ik vind het alleen moeilijk om te bedenken hoeveel hij erbij moet krijgen. Ik doe nu 20 cc en dan is hij tevreden. Hoeveel gaf jij erbij in de eerste weken. Weet je dat nog? Heb geen weegschaal, dus ik weet niet wat hij uit één borst drinkt.’

Misschien kun je via de thuiszorg een weegschaal lenen/huren? Ik heb zelf nooit bijgevoegd, maar de eerste weken wel voor en na het voeden gewogen om te weten hoeveel ze dronken. Bij borstvoeding ‘regelt de natuur het zelf’, zeggen ze altijd. Dus als je zoon verzadigd lijkt, dan zou dat voldoende moeten zijn. Maar als je twijfelt dan is een weegschaal voor een week ofzo misschien geen gek idee. In het begin is het belangrijk om ze afwisselend aan beiden borsten te laten drinken en in verschillende houdingen, om borstontsteking te voorkomen. Heel goed dat je borstvoeding geeft, en fijn dat het zo goed gaat! Gewoon lekker lang volhouden, dat is voor iedereen goed 🙂

Praktische tips voor het eerste jaar

Wil je meer lezen over borstvoeding geven aan een tweeling? Lees dan het artikel Tweelingen en borstvoeding: praktische tips. Meer informatie en praktische tips voor het eerste jaar en daarna vind je in het boek Twinspiratie voor tweelingouders.

Geef een reactie