Tweelingzwangerschap: een gratis ebook!


 

Geef je e-mail adres op om het hoofdstuk over zwangerschap uit Twinspiratie voor tweelingouders te ontvangen!

Uw e-mail

Tweeling op komst!

Gefeliciteerd! Je bent nu in verwachting van een tweeling. Wat een bijzonder vooruitzicht voor de komende tijd. Wat een rijkdom om naar uit te kijken! Wist je dat er in Nederland elk jaar ongeveer 3000 tweelingen worden geboren? Binnenkort horen jullie kinderen daar dus ook bij.

zwangerschap-foto2‘Toen de echoscopiste heel lang naar het scherm bleef kijken, raakte ik nog meer gespannen. Ze haalde er iemand bij waardoor ik dacht dat het niet goed was. En toen hoorde ik dus dat er twee kleintjes zaten… Ik kon het niet geloven, daar had ik nooit op gerekend!’

Was het voor jullie een grote schok toen tijdens de eerste echo bleek dat er niet een maar twee hartjes klopten? Er gaat op zo’n moment van alles door je heen. Je hebt zoveel vragen over wat je te wachten staat. Je vraagt je af hoe je zwangerschap en bevalling gaan verlopen. En je vraagt je af wat deze verandering voor jullie als ouders zal betekenen.

Naar de gynaecoloog

De begeleiding tijdens een tweelingzwangerschap is gericht op het voorkomen van problemen. Daarom zal je zwangerschap intensief worden gevolgd en zullen er adviezen worden gegeven. Die adviezen hebben betrekking op je leefstijl en gaan onder andere over voeding, medicatiegebruik, rust en beweging. Natuurlijk heb je niet volledig in de hand hoe je zwangerschap zal verlopen. Maar met behulp van die adviezen kan je de kans op complicaties wel verkleinen.

zwangerschap-foto10

 

‘Na de derde ICSI poging was ik eindelijk zwanger. Tijdens de zwangerschap had ik in het begin wat spanning gehad, omdat ik bang was dat het mis zou gaan. Na de 20 weken echo werd dat gelukkig wat minder. Ik heb veel rust genomen en ben met 25 weken gestopt met werken. Iedere middag ben ik naar bed gegaan om uit te rusten, want het werd lichamelijk steeds zwaarder.’

De kans op complicaties tijdens de tweelingzwangerschap is vele malen groter dan bij een ‘gewone’ zwangerschap. Maar de risico’s verschillen ook per type tweeling. Bij eeneiige (monozygote) tweelingen zijn de risico’s tijdens de zwangerschap ongeveer vier zo groot als bij twee-eiige (dizygote) tweelingen. Daarom zal de gynaecoloog vroeg in de zwangerschap proberen vast te stellen wat de zygositeit van je tweeling is.

‘De gynaecoloog wilde de groei van onze tweeling goed in de gaten blijven houden en daarom werd er regelmatig een echo gemaakt. Dat was telkens weer spannend en leuk tegelijk. Gelukkig groeiden ze prima. Ze hebben eigenlijk altijd netjes ‘op schema’ gelopen. Na 38 weken werd ik ingeleid en na een probleemloze bevalling werden onze dochters geboren. Ze waren precies even lang en scheelden in gewicht wel 600 gram!

Tijdens je zwangerschap vraag je je vast af hoe het zal zijn om straks je baby’s in je armen te houden. En je vraagt je waarschijnlijk ook af hoe de bevalling zal gaan. Zal alles goed gaan? Wordt het een gewone bevalling of toch een keizersnede? Het blijft spannend tot het allerlaatste moment.

Twinspiratie voor tweelingouders is geschreven voor jou. In dit praktische handboek vind je alle informatie die je nodig hebt als het gaat om de zwangerschap, bevalling en opvoeding van je tweeling. Het boek heeft een positieve insteek en staat boordevol nuttige tips en ervaringen van andere tweelingouders. Het geeft je een goed inzicht in wat je allemaal kunt verwachten. Een echte aanrader voor elke aanstaande tweelingouder!